Oláh Gumi Rallycross Parádé – Máriapócs, Rabócsiring

A tavaszi időszámítást bevezető óraátállítást követően, szép számú nézősereg előtt vette kezdetét Húsvét vasárnap a 20 éves RabócsiRingen az Oláh Gumi Rallycross Parádé. Az MNASZ Nyílt Rallycross Bajnokságának második, máriapócsi futama, egyben FIA CEZ futam is, 138 nevezővel rajtol el.

Az időjárás a kegyeibe fogadta a pilótákat és a kilátogató szép számú nézősereget. Kivétel nélkül, valamennyi kategóriában izgalmas és látványos csatákat láthatott a nagyérdemű. A Junior és a Magyar Kupa  mezőnye két, míg a CEZ kategóriák (SuperTouringCar, S1600, Supercar) egy előfutamot teljesített szombaton. Az OB és a CEZ bajnoki pontvadászat mellett az amatőrök is a rajtrácsra álltak és három előfutamot telesítettek Húsvét első napján.

Vasárnap még látványosabbak, izgalmasabbak voltak a futamok. Számos alkalommal vastaps volt a jutalma egy remek rajtnak, előzésnek és az így megérdemelt futamgyőzelmeknek.

A Junior Kupát Harkányi Máté nyerte fej, fej melletti küzdelemben Panyik Dániel és Hangodi Bendegúz ellenében. Az előfutamokban Hangodi Bendegúz és Harkányi Máté küzdött egymás ellenében, ekkor Hangodi Beninek áll az zászló, de a helyosztókon már a bajnoki címvédő Harkányi Máté dominált és nyerte a futamot. A slovakiaringi győztes Hangodi Bencének az autója a helyosztók alatt erőtlenedett el. Máté és Bendegúz minden bizonnyal komoly küzdelemre fogja majd egymást késztetni a következő pünkösdi bajnoki erőpróbán.

A Magyar Kupa küzdelmei is késhegyre menő küzdelmeket hozott. A mezőny egyre kiegyensúlyozottabb minden kategóriában. A mezőny éllovasainak is alaposan meg kellett izzadni minden pozícióért és az azért járó bajnoki pontokért.

A SlovakiRingről családi okok miatt hiányzó Vaskó Dominik nyerte a kategória küzdelmeit Stréhli Dominik és Pleiveisz Tamás előtt.

Az abszolút harmadik helyén végző Pleiveisz Tamás nyerte meg a Magyar Kupa -1400 kategóriáját Tarta Dávis és Lakatos Lénárd előtt.

Az -1600 kategória élén az abszolút első és második helyen végzőket találhatjuk Vaskó Dominik és Stréhli Dominik, valamint Páli Szabolcs személyeiben.

Az Astra Divízió végeredménye remek csatározásokat követően dőlt el. A kategória egyik unicuma Kőváry Barna volt, aki egyéni versenyzési stílusával egy egészen más máriapócsi pályát teljesítve, végül a harmadik helyen zárt a kategóriában. A végső győzelmet Gidai Máté szerezte meg Szabó Szilárd és a már korábban említett Kőváry Barna előtt. A slovakairingi dobogósoknak Máriapócson kevés babért termett. Kinek ezért, kinek azért.

A Suzuki Divízió kategóriáját Kailbach Gergely nyerte, Majerszky Gábor és Borbás Bálint előtt. A SlovakiaRingen meglepetés győzelmet arató Lakatos Dominika számára Máriapócson nem sikerült a döntőbe jutás. Egy biztos, a kategória komoly csaták színtere lesz, ugyanis nagyon kiegyensúlyozott a mezőny.

A SuperTouringCar -2000 kategóriában Roman Castoral nyert és a SlovakiaRinget követően két győzelemmel vezeti a kategóriát. Sorozatos technikai hibáinak követően Luigi Máriapócson sem tudott pontokat szerezni. Az “új szívvel” a Ford Puma és Luigi is pont nélkül állnak. Castoral mögött Karol Sedivy végzett a Seat Ibizaval. A SlovakiaRingen Góth Viktor zárt a kategória harmadik helyén, de a máriapócsi futam nem a tervei szerint alakultak a fiatal pilótának. Csirmaz Brúnó viszont pont ellenkezőleg teljesített, ugyanis a slovakiaringi motorhiba – kikönyöklő hajtókar – után a RabócsiRingen a harmadik helyen zárt és megszerezte idei első pontjait.

A SlovakiRingen a SuperTouringCar +2000 kategória három külföldi pilóta sikerét hozta. A RabócsiRingen “helyreállt a rend” és három magyar pilóta zárt a dobogós pozíciókban. A bajnoki címvédő Tóth Attila, miután kihagyta egészségügyi problémái miatt a szezonnyitót, ott folytatta, ahol tavaly abbahagyta és megnyerte a kategóriát Tajmel Tibor és Peitler Zsolt előtt.

Az S1600 kategória a Rallycross Európa-bajnokságban 2015-ben harmadik helyen záró  Szabó Krisztián győzelmét hozta, aki mögött a legfrissebb Skoda Fabia R5-s technikával versenyző cseh Josef Susta végzett, míg a harmadik helyre Marton Gergely hozta be Skodáját. A slovakiaringi győztes Kovács Marcell lett a negyedik, aki kalandos futamon van túl. Gerencsér Dávid lett az ötödik, míg Révész Bálint zárt a hatodik helyen.

A Supercar kategória megmutatta a rallycross igazi arcát. Fantasztikus küzdelem, világszínvonalú csaták jellemezték a hétvégét. Kiss Pál Tamás nyerte a kategória küzdelmeit, de Kárai Tamás, Csucsu és Vass Zoli is megszorongatták a futamok alatt. Szuperlatívuszokkal lehetett beszélni a döntőről, amelyben  Kiss Pál és Kárai óriásit autóztak. A harmadik helyet az osztrák Alois Höller szerezte meg nagy csatában honfitársa Max Pucher ellenében. Egyre biztatóbb formát mutatott a hétvége alatt Wieszt Jankó is, akinek a harmadik előfutamban az abszolút harmadik, míg az elődöntőkben a második legjobb időt jegyezhették a neve mellé. Jankó a döntőben az ötödik helyen zárt. A döntő hatodik pozíciójában Vass Zoli zárt. Abban biztos vagyok, hogy a következő futamon, amelyet szintén Máriapócson a most 20 éves RabócsiRingen fognak rendezni, nőni fog a nézőszám, köszönhetően a kategória teljesítményének is.

Az MNASZ Nyílt Rallycross Bajnokságának állása két futam után:

Letöltés (PDF, 244KB)

A bajnokság 2016. május 15-16. között Máriapócson folytatódik.

 

– matezsoltee-

Print Friendly, PDF & Email