2017-ben állandó magyar versenyzővel startol a Rallycross Világbajnokság

Egy magyar – olasz kooperációban létrejött csapat a Rallycross Világbajnokság mezőnyében. Az RX Team Hungary versenyzői, a magyar Lukács Kornél Csucsu és a legendás olasz Rallye versenyző Gigi Galli múlt pénteken írta alá a szerződést, és nevezte be őket csapatuk a 2017-es Rallycross Világbajnokságba Kia Rio RX-el, Supercar kategóriában. Olyan ellenfelek mellett kezdik el a világbajnoki pontok gyűjtését, mint Ken Block (Ford), Petter Solberg (VW), Sébastien Loeb (Peugeot) Mattias Ekström (Audi).


Ez év elején létrejött RX Team Hungary-t Cselényi Balázs, mint a csapat Sportszakmai vezetője, Stefano Favaro, Team Manager és Gigi Galli, mint versenyző – csapatvezető hozták létre. A magyar – olasz együttműködésben, Gigi Galli instrukcióival a Danisi Engineering által fejlesztett Kia Rio RX sikeres évét várják a két versenyzőjükkel.


Az autó

A Kia Rio RX kifejezetten a Rallycross Supercar szabályai szerint lett építve, – négykerék-meghajtású, öt sebességes Kia Rio RX szekvenciális sebességváltóval, és egy 2.0 turbómotorral rendelkezik, mely 600 LE -s és 800 Nm nyomatékot ad le.

A versenyzők

Az 1991-es születésű Lukács Kornél Csucsu, 2006-ban kezdte pályafutását Rallye versenyzőként, 2015-ben váltott Rallycrossra, majd a 2016-os évet újabb kihívásokkal kezdte, egy számára új autóval a Rallycross királykategóriájának Európa – bajnokságára nevezett. Felkészültségét és rátermettségét már az első fordulón bizonyította, ahol pontszerző helyen végzett Supercar kategóriájának addigi legjobb magyar eredményét beállítva nemzetközi szinten.

A lehetőség megtalálta a fiatal versenyzőt, a legendás Gigi Gallival tesztelt.

  1. novemberében Lukács Kornél menedzsmentje elhatározta, hogy 2017-ben cél a világ élvonalába lépni. Ennek érdekében ellátogattak több versenyre is, többek között Franciaországba és Lettországba, ahol leültek tárgyalni néhány csapattal a 2017-es szezonról. A lettországi versenyen találkoztak a Rallye-ban legendának számító Gigi Gallival, a találkozást teszt, és ez év februárjában szerződés pecsételte meg.


A Rallye világában „szárnyaló olaszként” becézett Gigi Galli nevéhez több évtizedes WRC tapasztalat és számos látványos megmozdulás fűződik.


A lettországi versenyen beszéltünk Gigivel, aki számomra az első perctől kezdve nagyon szimpatikussá vált közvetlenségével. A szavaimat csak keresve találtam meg vele szemben, hihetetlennek éreztem, hogy akit kisgyerekként csodáltam, most potenciális tárgyaló félként ül velem szemben.” – monda Csucsu, most már csapattársáról.


Gigi Galli örül a fiatal csapattársnak – “Büszke vagyok rá, hogy Kornél a csapattársam lesz. Az ő motivációja és elkötelezettsége lenyűgözött engem az első pillanattól fogva, ahogy találkoztunk a pályán. Személyisége számomra és az egész csapat számára is nagyon motiváló lesz, annak érdekében, hogy a legjobbat nyújtsuk.”

A magyar RX rajongók örömére a teljes Világbajnokságot és a több magyar résztvevővel induló Európa-bajnokságot élőben közvetíti a SpílerTV.

Barcelonából indul az idei szezon, április első hétvégéjén. A szezon sok érdekességet fog tartogatni a 12 futamhétvégén. Változatos helyszíneken és legendás pályákon csapnak össze a versenyzők.

RX World Championship versenynaptár

2017. márc. 31 – ápr. 2. Spanyolország, Barcelona

2017. ápr. 21 – 23. Portugália, Montalegre

2017. máj. 5 – 7. Németország, Hockenheim

2017. máj. 12 -14. Belgium, Mettet

2017. máj. 26 – 28. Nagy Britannia, Lydden Hill

2017. jún. 9 – 11. Norvégia, Hell

2017. jún. 30 – júl. 2. Svédország, Höljes

2017. aug. 4 – 6. Kanada, Trois-Rivières

2017. szept. 1 – 3. Franciaország, Lohéac

2017. szept. 15 – 17. Lettország, Riga

2017. szept. 29 – okt.1. Németország, Estering

2017. nov. 10 – 12. Dél-Afrika, Cape Town

Fotó: RX TEAM HUNGARY

Print Friendly, PDF & Email