MNASZ Sportbírói továbbképzés 2024

MNASZ Sportbírói továbbképzés 2024

A technikaisportokban így az autósportban is a sportesemények szakszerű biztonságos lebonyolításának legfontosabb humánerőforrás elemei a sportbírók, a nemzetközi technikaisport nyelvben a motorsport marshal-ok. Az Ő felelősségteljes és sokszor nem is veszélytelen munkája nélkül egyszerűen nem létezhetne a szeretett sportágunk. Szerencsére a hazai autósportélet a Magyar Nemzeti Autósport Szövetségben egy nagyon lelkes, nagyon elhivatott, nemzetközileg is nagyon magas szakmai szinten elismert, tapasztalt sportbírói gárdával rendelkezik.

A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség az elmúlt bő másfél évben az egyik legfontosabb szakmai célként jelölte meg a sportágban tevékenykedő sportbírók utánpótlásának, továbbképzésének, honorálásának a fejlesztését. Ennek köszönhetően az említett időszakban az ország több térségében is sikeresen valósultak meg sportbírói alapképzések, elméleti és gyakorlati szakmai továbbképzések. A sportbírók összetett feladatai, a szabályok és a versenytechnika változásai miatt is nagyon fontosak a szakmai továbbképzések.

A közelmúltban egy megszokott helyszínen a hazai F1-es versenypályán a Hungaroringen lezajlott továbbképzésen közel 200 sportbíró vett részt. Közöttük voltak a műszaki mentésekben is résztvevő gyors-beavatkozók, bírói posztvezetők, a boxutcában dolgozók és szép számmal új és egyéb gyakorló sportbírók is.

Az oktatás orvosi és elsősegélynyújtási ismeretekkel kezdődött a mentési és traumatológiai szakterületeken is óriási tapasztalatokkal rendelkező, közismert, Dr. Zacher Gábor és kollégája részvételével. Ezt követően az úgynevezett részlegenkénti (posztvezetők, beavatkozók, boxutcások) elméleti képzése következett, majd a Hungaroring különböző területein került sor a gyakorlati programok, tesztek lebonyolítására. A gyakorlat öt különböző helyszínen, öt különböző feladatból állt. Emelési gyakorlat géppel, emelős autóval, három különböző karosszériával rendelkező autóval a versenyjárművek technikai mentését szimulálva.

Ezután talán a legfontosabb szituációs gyakorlatok következtek, hiszen nagyon nem mindegy, hogy egy-egy eseményre, versenybalesetre milyen gyorsan, mennyire szakszerűen reagálnak. Ezek során különböző versenyhelyzeteket imitálva kellett megállni a helyüket a sportbíróknak. A gyakorlati feladaton belül az új bírók megtanulták a “korlátmászás” nehézségeit, gyakorolták a zászlójelzések szakszerű leadását, és a megfelelő rádiós kommunikációt. Hiszen ez is életbevágóan fontos, mivel a versenyirányításnak és a versenyigazgatónak elsősorban a pálya melletti bírói posztokon elhelyezkedő sportbíróktól származó információk alapján kell minél gyorsabban meghozni nagyon fontos döntéseket.  

Szintén fontos szituációs gyakorlat volt, a futamok rajteljárásához kapcsolódó feladatok modellezése. Ezen két versenyautó és két utcai autó segítségével tanulhatták meg a helyes szakmai fogásokat, lépéseket, például miközben letolták az éppen egy esetleges műszaki hiba miatt a rajtrácson maradt versenyjárművet. Az előző évekhez hasonlóan a legizgalmasabb és legnagyobb kihívást a tűzoltással kapcsolatos gyakorlati feladatok elvégzése jelentette a sportbíróknak, de sikeresen abszolválta ezt is minden résztvevő.

A bő tíz órán keresztül tartó gyakorlati képzésen mindenki alaposan elfáradt, de nagyon sok hasznos tapasztalattal, és új szakmai ismeretekkel gazdagodott.

Tényleg nem lehet elég sokszor hangsúlyozni a sportbírók munkájának fontosságát és elismerését, hiszen attól még, hogy általában nem a sportág rivaldafényében dolgoznak, nélkülük nem működhetne a sportág, a versenyzők nekik köszönhetik, hogy miután felveszik a sisakot és kialszanak a rajtlámpák akkor már csak a száguldásra és a küzdelemre koncentrálhatnak!

A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség továbbra is nagy szeretettel vár minden autósport rajongót, akik a sportbírói szakmai területen szeretnének közelebb kerülni és aktív részesei lenni a varázslatos sportágunknak!

Print Friendly, PDF & Email