MNASZ Nyílt Rallycross OB és CEZ Futam – SlovakiaRing 2016.03.12-13.

MNASZ Nyílt Rallycross OB és CEZ Futam – SlovakiaRing 2016.03.12-13.

Második alkalommal kezdődött az MNASZ Nyílt Rallycross Bajnoksága a SlovakiaRingen.  A magyar OB futam mellett az osztrák és szlovák nemzeti bajnokságok is ezen a hétvégén vette kezdetét a FIA CEZ Rallycross Bajnokságának pontvadászatával egyetemben.

A futam hatalmas média érdeklődés mellett zajlott. A rallycross szakág komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a helyszínen dolgozó média munkatársak nyugodt körülmények között folytassák munkájukat az egyik legdinamikusabban fejlődő hazai motorsportág népszerűsítése érdekében.

A média mellett a nézők is komoly érdeklődést mutattak a futam iránt. Az érdeklődés nem volt alaptalan hiszen az elmúlt időszak technikai fejlesztéseinek köszönhetően soha nem látott erősségű mezőny állt a SlovakiaRing rajtvonalára, felvonultatva több olyan pilótát is akik, a FIA WRX és ERX mezőnyében is rajthoz állnak 2016-ban.

Minden kategóriában látványos és izgalmas előfutamok és helyosztók után születtek meg a végeredmények. A legtöbb kategóriában papírforma, míg néhányban meglepetés győzelem született, de minden esetben a legjobb helyre kerültek a győzelmi babérkoszorúk.

Junior Kupa küzdelmeit Hangodi Bendegúz nyerte meg, miután az előfutamok során nagy csatában Harkányi Mátéval megszerezte a kategória döntőjének első kockáját. A döntőben tovább folytatódott a Hangodi vs. Harkányi csata, de Takács Bence remek versenyzéssel befurakodott a két csatázó közé és megszerezte első dobogós helyezését.

A legnépesebb mezőnyt a Magyar Kupa vonultatta föl a hétvége során. Számos meglepetés győzelem született a kategóriában, miközben látványos és izgalmas csaták is zajlottak előfutamokról, előfutamokra és a helyosztók során is.

A Magyar Kupa küzdelmeit Pleiveisz Tamás nyerte meg. A második helyen Lakatos Lénárd ért célba. Mindketten 1400 köbcentis Suzukival érték el az eredményüket. A harmadik helyre Perendy Péter érkezett meg 1600 köbcentis Suzukijával.

A Magyar Kupa – Opel Astra Divízióját Szabolcs Róbert nyerte meg, Vígh Levente és Pallag-Bozsák Csaba előtt.

Meglepetés győzelem született a Magyar Kupa – Suzuki Divíziójában! Lakatos Dominika nyert egy hajszállal Kailbach Gergely előtt. A harmadik helyet Majerszky Gábor szerezte meg végül.

SuperTouringCar -2000 kategóriában izgalmas csatára volt kilátás Luigi és Roman Castoral között. Az első szabadedzés, amelyet Luigi nyert jelezte, hogy az új motorral a Ford Puma harca készen áll a harcra. A második szabadedzést Castoral nyerte. Az első előfutamot Castoral nyerte. Luigi saját futamának második körében “kerekét törte”. A harmadik előfutamra Luigi még visszatért, amit meg is nyert, de nem tudta veszélyeztetni Castoral kategóriagyőzelmét. A magyar színeket Góth Viktor mentette meg, aki végül harmadik helyen zárta kategóriaküzdelmeket. A második helyet Jakub Bittman szerezte meg, míg a bajnoki címvédő Roman Castoralé lett a kategória első helye.

SuperTouringCar +2000 kategória első időfutam remekül indult az első OB futamát teljesítő Tajmel Tibor számára, amit megnyert a magyar pilóta. Tajmel Tibit a hétvége során kategóriatársa Csendes Zsolti mentorálta a hétvégén. Csendes Zsolt Asconájának váltója rakoncátlankodott, miután a váltóban lefogazott a harmadik fokozat. Tajmel egy, sima egy fordított “díszítősorral” hozta az előfutamokat, majd a döntőben a negyedik helyen zárt. A kategória dobogós pozícióit külföldi pilóták szerezték meg Oliver Gruber, Miroslav Pospichal, Patrick Breiteneder sorrendben.

Az S1600 kategóriában mindössze hatan álltak rajthoz az első előfutamban, amelyben a bajnoki címvédő Szíjj “Jolly” Zsolt az egyik kanyart elvétve felborította Suzuki Swiftjét. A bajnoki címvédő számára ekkor ért véget a szezonnyitó. A harmadik előfutamra Josef Susta nem tudott felállni a rajtrácsra, míg Révész Bálint neve mellé DNF került. Mindössze hárman maradtak a fiatalok! A kategóriát Kovács Marcell nyerte meg Marton Gergely és Gerencsér Dávid előtt.

A királykategóriában – Supercar – remek mezőny állt össze. Számos pilóta nem csak a hazai bajnokságban, hanem a FIA ERX Supercar kategóriájában is rajthoz fog állni idén. Az első két időfutamot követően Kiss Pál Tamás, Pucher, Vass, Csucsu, Eder és Defler voltak a legjobb hatban. Technikai problémái miatt Kárai Tomi az Audi A1-sel nem tudott a legjobbak közé bekerülni, miközben Wieszt Jankónak és Csucsunak is váltóproblémái voltak. Harsányi Zoli hengerfejes motorral, míg Simon Zoli Mitsubishijének motorterének kigyulladása miatt adta fel a futamot idő előtt. A harmadik előfutamot Kiss Pál Tamás behúzta, hibátlan mérleggel, mögötte Csucsu és a teljes szombati napot kihagyó Wieszt Jankó végeztek. Az első elődöntőt követően Kárai Tomit egy vitatott manőverért kizárták. A döntőben Kiss Pál Tamás hibátlan teljesítménnyel zárva a hétvégét győzött az osztrák Max Pucher és a főnix madárként feltámadó Wieszt Jankó előtt.

Összegezve az eseményeket, óriási érdeklődés mellett zajló. izgalmas és látványos szezonnyitón van túl a szakág. A következő verseny az Oláh-Gumi Nemetközi Rallycross Parádé a 20 éves RabócsiRingen zajlik majd Húsvétkor, 2016.március 27-28-án Máriapócson.  A futam az OB mellett CEZ futam is egyben!

A futam végeredménye:

Supercar kategória:

 1. KISS PÁL Tamás HUN Peugeot 208 SC
 2. PUCHER Max AUT Ford Fiesta SC
 3. WIESZT Jankó HUN Skoda Fabia SC

S1600 kategória:

 1. KOVÁCS Marcell HUN. Suzuki Swift
 2. MARTON Gergely HUN Skoda Fabia
 3. GERENCSÉR Dávid HUN Suzuki Swift

SuperTouringCar +2000:

 1. GRUBER Oliver AUT Ford Sierra
 2. POSPÍCHAL Miroslav SVK VW Polo
 3. BREITENEDER Patrick AUT BMW M3

SuperTouringCar – 2000:

 1. ČASTORAL Roman CZE Opel Astra
 2. ŠEDIVÝ Karol SVK Seat Ibiza
 3. GÓTH Viktor HUN Opel Corsa

Magyar Kupa:

Abszolút

 1. PLEIVEISZ Tamás HUN Suzuki Swift – 1400
 2. LAKATOS Lénárd HUN Suzuki Swift -1400
 3. PERENDY Péter HUN Suzuki Swift -1600

-1400

 1. PLEIVEISZ Tamás HUN Suzuki Swift
 2. LAKATOS Lénárd HUN Suzuki Swift
 3. TARTA Dávid HUN Subaru Justy

– 1600

 1. PERENDY Péter HUN Suzuki Swift
 2. ALBRECHT Patrik HUN Suzuki Swift
 3. HOGYOR József HUN MGAMS Suzuki Swift

Opel Astra Divízió

 1. SZABOLCS Róbert HUN Opel Astra
 2. VÍGH Levente HUN Opel Astra MK
 3. PALLAG-BOZSÁK Csaba HUN Opel Astra

– Suzuki Divízió

 1. LAKATOS Dominika HUN Suzuki Swift
 2. KAILBACH Gergely HUN Suzuki Swift
 3. MAJERSZKY Gábor HUN Suzuki Swift

Junior Kupa:

 1. HANGODI Bendegúz HUN Suzuki Swift
 2. TAKÁCS Bene Suzuki Swift
 3. HARKÁNYI Máté Suzuki Swift

-matezsoltee-

Print Friendly, PDF & Email

SHARE
Previous articleSlovakiaRing fotók
Next articleRabócsi Tibor interjú