Junior Kupa , Magyar Kupa futam-összefoglaló – Slovakiaring


ÖMW MaxxMotion Rallycross – FIA CEZ + SVK, HUN, AUT,CZE Championship – Slovakiaring

Rekord nagyságú mezőny, 179 db egység vágott neki a Slovakiringen, a 2017-es szezonnyitó rallycross FIA CEZ és nemzeti bajnokságaiban. Az időjárás a kegyeibe fogadta a versenyzőket és a teljesen megtelt főlelátón, emelkedett hangulatban szurkoló szép számú nagyérdeműt.

Tekintsük át az eseményeket kategóriáról kategóriára! Azt gondolom, lesz miről írni!

Junior kategória

A kategória történetének legnépesebb mezőnye állt fel a Slovakiaring rajtrácsára. A 13 fős mezőny több tagja is a Slovakiaring pályájának 1496/1524 méterének teljesítésével esett át a tűzkeresztségen.

Az első előfutamban Fuksz Bence bizonyult a leggyorsabbnak,  Panyik Dani és a háromszoros abszolút magyar rallybajnok Herczig Norbert fia Patrik előtt. Nem csak a fiatalokat, hanem gyakorlatilag a teljes mezőnyt megtréfálta a rajtprocedúra. Szabó Csanád és Szabó Bulcsú két joker körrel kezdte a napot korai rajt miatt.

A második előfutamban Szabó Bulcsú, Panyik Dániel és Szabó Csanád sorrendben zártak a fiatalok. Sportszerűtlen magatartás miatt Fábián Soma kizárásra került, míg Nagy Kamilla 30 másodperces időbüntetést kapott miután nagy izgalmában elfelejtette teljesíteni a joker kört.

A tavalyi szezonban már tapasztalat szerző Szabó Bulcsú, Panyik Dani és Fuksz Bence állhattak fel a harmadik előfutam képzeletbeli dobogójára. Lackó Hunor izgulta el joker kört – +30 s -, míg Bogdan Duma sportszerűtlen magatartása miatt zászlós figyelmeztetésben részesült.

A három előfutamot követően Jocsak Natáliától kellett a kategóriájától elköszönnie. A többiek továbbléptek a kategória elődöntőibe.

Szabó Bulcsú és Panyik Dani hozták az elődöntőiket, Mögöttük Fuksz Bence és Szabó Csanád foglalhatták el a döntő rajtrácsának második sorát, miután másodikak lettek elődöntőikben. Hozzájuk csatlakoztott még a Herczig Patrik, Csuti Kristóf páros.

A döntőben a Szabó vs. Panyik csata folytatódott. Végül az idei első futamgyőzelmet Szabó Bulcsú húzta be, Panyik Dani és a Slovakiaringen debütáló Herczig Patrik előtt. A döntőben a Fuksz Bence, Szabó Csanád, Csuti Kristóf sorrendben zártak a többiek.

A fiatalok alaposan kitettek magukért! Máriapócsig reményeink szerint kitesznek magukért az iskolában is, majd a húsvéti hétvégén sportszerű küzdelemben egymásnak feszülnek Máriapócson a Rabócsiringen!

Magyar Kupa

A futam legnépesebb mezőnye 44 egységgel állt fel a slovakiaringi rajtrácsra.

A Magyar Kupa mezőnyéből – 16 egység – ezen a hétvégén kiemelkedett fékproblémái ellenére és a harmadik előfutamban korai rajt miatt kétszer jokerező Siebel Balázs – Toyota Corolla -, aki az első előfutam 3. pozícióját követően , “mindent” megnyert és boldogan emelte magasba a győzelemért járó kupát és az érte járó 30 pontot.

A kategória második helyét nagy csatában Stréhli Dominik szerezte meg, remek csatában Siebel Balázs mögött. A TQS Hungary fiatal pilótája korábban nem volt Fortuna kegyeltje. Ugyanis a Slovakiaringen eddig nem adatott meg a számára a döntőbe jutás. Ezen a hétvégén sikerült konstans jó teljesítményt nyújtva dobogóra állni és a második helyet megszerezni.

A harmadik helyet végül Albrecht Patrik szerezte – Suzuki Swift – a döntő második sorából rajtolva.

A döntőben Tarta Dávid, Rédei József és Ujházi Tamás sorrendben finiseltek a versenyzők.

Astra Divízió

A Magyar Kupa – Astra Divíziója 17 egységgel vágott neki a versenyhétvégének.
A Junior Kupa korábbi bajnoka Harkányi Máté és az S1600-as kategóriából érkező Kovács Marcell az első rajtjuktól kezdve színesítették a kategória küzdelmeit.

Az első előfutam Szabó Szilárd győzelmével zárult, mögötte a Kovács Marci és Vígh Levente finiseltek dobogós pozíciókban és szoros versenyben. Mindössze 2.657 másodperc volt a fiúk között.

A második előfutamban az elsőben “betliző” Makai György nyert, Harkányi Máté, Szabó Szilárd és Kovács Marcell előtt.

A harmadik előfutamban Kovács Marci bizonyult a leggyorsabbnak Makai György,Vígh Levente és Harkányi Máté előtt.

Az elődöntőkből a Szabó Szilárd, Harkányi Máté, Kovács Marcell, Csekő Gergely. Makai György Szegfű Adrienn hatos jutott a kategória döntőjébe, amit végül Szabó Szilárd nyert meg óriási csatában Kovács Marci előtt. A dobogó alsó fokára Makai György állhatott fel. Mögötte Harkányi , Csekő, Szegfű sorrendben.

Izgalmas és kiegyensúlyozott küzdelmek zajlottak a kategóriában, jelenleg megjósolhatatlan, hogy az év végi összesítésben ki állna a legjobban, ami kőkemény csatákat vetít előre.

Suzuki Divízió

A Magyar kupa – Suzuki Divíziója 11 fővel kezdte meg szombat reggel a küzdelmeket. Üde színfoltja a bajnoki mezőnynek ez a kategória. A sportbaráti tisztelet és egymás önzetlen segítése jellemzi a kategóriatársakat. A mezőny a bajnokság előtt csapatépítő jelleggel találkozott a slovakiaringi futam előtt.

Majerszky Gabi nyerte az első előfutamot Borbás Bálint és Kisharsányi előtt. A tavaly még a Junior Kupában szereplő Takács Bene, mint a kategória Benjáminja a nyolcadik helyen kezdte a versenyhétvégét.
Majerszky duplával folytatódott a futam második előfutama. Madari Tomi és Czakó Roland finiseltek a dobogós pozíciókban. Nagyon szoros lett a futam vége, hiszen csak szűk másodpercek választották el egymástól a pilótákat.

A harmadik előfutam Madari Tomi győzelmével zárult. Az első három versenyző 1.076 másodpercen belül zárt. Folytatódott tehát a sportszerű adok – kapok a nézők örömére.

Az elődöntők is izgalmas csatákat hoztak. Majerszky és Madari nyerték az elődöntőket, Borbás Bálint és Csakó Roland jutottak be a döntő rajtrácsának második sorába. Míg a harmadik sorba Kisharsányi és Kailbach Gergely kvalifikálták magukat.

Madari Tomi remek rajttal vágott neki a döntőnek, az első helye csak pünkösdi királyságot jelentett neki, miután a neve mellé a második kört követően felkerült a DNF, így a hatodik helyen zárta a döntőt. A slovakiaringi szezonnyitó futamot Majerszky Gábor nyerte végül, Czakó Roland és Borbás Bálint előtt. Kailbach Gergely lett a negyedik, Kisharsányi lett az ötödik a futam döntőjében.

Print Friendly, PDF & Email